Omlet z pieczarkami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

jajka – 6 szt.
masło - 4 dag
woda - 2 łyżki
sól, pieprz
pieczarki - 30 dag
cebula – 1 szt.
mąka – 1 łyżka
śmietana - 4-5 łyżek
koperek i zielona posiekana pietruszka - 1 łyżka

Przygotowanie: 

Pieczarki wypłukać, obrać ze skórki, cienko pokroić lub zetrzeć na tarce, dodać obraną, pokrojoną cebulę. Przełożyć na głęboką patelnię, wlać 2—3 łyżki wody i gotować na dużym ogniu pod przykryciem. Mąkę rozmieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, dodać do pieczarek, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem. Wsypać siekaną zieleninę, wymieszać ze śmietaną.
Przygotować omlet francuski. Świeże jajka wbić do miski, wlać wodę, posolić i rozmieszać ubijaczką do piany. Na średniej wielkości patelni roztopić masło, wlać jajeczną masę. Smażyć na małym ogniu. Omletu nie przewracać na drugą stronę. Patelnię podnieść na chwilę do góry i trochę nią potrząsać, aby omlet się odkleił.
Na środku omletu ułożyć pieczarki, złożyć na pół, zsunąć przy pomocy drewnianej łopatki. Pokrajać na porcje, udekorować zieloną pietruszką.

pysznie.pl