Naleśniki z kapustą i grzybami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

Ciasto:
2 jajka
20 dag mąki
1 szkl. mleka
ok. 1 szkl. wody, piwa lub gazowanej wody mineralnej
1 łyżka oliwy lub topionego masła
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
Nadzienie:
80 dag kiszonej kapusty
1 dag suszonych grzybów
1 cebula
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do smażenia

Przygotowanie: 

Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe, odstawić na co najmniej 1/2 godziny, a następnie usmażyć naleśniki. Przygotować nadzienie.
Przygotować nadzienie.
Grzyby dokładnie umyć, zalać wodą na kilka godzin, ugotować w tej samej wodzie. Woda powinna prawie wyparować. W niewielkiej ilości wody ugotować kapustę. Odcisnąć, posiekać lub zemleć w maszynce. Grzyby odcedzić i drobno posiekać. Dodać do kapusty, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Naleśniki smarować nadzieniem. Zwijać w rulonik lub składać w trójkąty, smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do czerwonego barszczu.
Czas wykonania: bez czasu smażenia naleśników 1 1/2 godz.

pysznie.pl