Kruche paszteciki z kapustą

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

Ciasto:
20 dag mąki
1 jajko
1 żółtko
12 dag masła
1/2 łyżeczki soli
szczypta imbiru i gałki muszkatołowej
Nadzienie:
30 dag kiszonej kapusty
1 dag suszonych grzybów
1 cebula
olej do smażenia sól i pieprz

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki ciasta posiekać nożem i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę i wstawić na 1/2 godz. do lodówki.
Grzyby umyć, namoczyć i ugotować w wodzie, w której się moczyły. Kapustę ugotować i odcisnąć. Grzyby i kapustę zemleć w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na tłuszczu, wymieszać z kapustą i grzybami. Doprawić solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować, wycinać kółka, nakładać nadzienie i zlepiać. Posmarować białkiem.
Piec w gorącym piekarniku na złoty kolor. Można również rozwałkować ciasto na prostokąt, nałożyć nadzienie i zrolować. W powstałym pierogu zrobić tępą stroną noża nacięcia i po upieczeniu podzielić na porcje.

Czas przygotowania: 
1 godz. 40 min
pysznie.pl