Kruche paszteciki z grzybami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

Ciasto
20 dag mąki
1 jajko
1 żółtko
12 dag masła
1/2 łyżeczki soli
szczypta imbiru i gałki muszkatołowej
Nadzienie
6 dag ugotowanych suszonych grzybów
1 cebula
1 łyżka masła
1 łyżka tartej bułki
1 jajko
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki ciasta posiekać nożem i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę i wstawić na 1/2 godz. do lodówki.
Przygotować nadzienie. Grzyby zemleć albo drobniutko posiekać, cebulę pokroić w drobną kostkę i przysmażyć na maśle, wymieszać z grzybami. Dodać tartą bułkę i jajko. Przyprawić do smaku.

Ciasto rozwałkować, wycinać kółka, nakładać nadzienie i zlepiać. Posmarować białkiem.
Piec w gorącym piekarniku na złoty kolor. Można również rozwałkować ciasto na prostokąt, nałożyć nadzienie i zrolować. W powstałym pierogu zrobić tępą stroną noża nacięcia i po upieczeniu podzielić na porcje.
Zamiast grzybów suszonych można wziąć usmażone pieczarki.

Czas przygotowania: 
1 godz.
pysznie.pl