Knedle z sera

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ser - 40-50 dag (twaróg)
kasza manna - 10-12 dag
jajka - 4 szt.
tłuszcz - 3 dag
mąka - 3 dag
mleko - 3 łyżki
sól
masło do polania - 3 dag
bułka tarta - 2 dag

Przygotowanie: 

Kaszę mannę zalać mlekiem na 1/2 godziny. Ser przepuścić przez maszynkę. Utrzeć tłuszcz, dodawać kolejno żółtka, włożyć ser i kaszę. Wszystko utrzeć na gładką masę. Ubić pianę, delikatnie wymieszać z masą. Formować i obtaczać w mące kulki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucać na wrzącą posoloną wodę, zamieszać, przykryć. Gotować do chwili wypłynięcia, wybierać łyżką cedzakową. Podawać ze stopionym masłem lub masłem zmieszanym ze zrumienioną tartą bułką.

Czas przygotowania: 
40 minut
pysznie.pl