Szparagi z serem gouda i boczkiem na cieście drożdżowym

polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

- 500 g mąki pszennej
- 250 ml wody
- 20 g drożdży
- ok. 100 ml oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki cukru
- 300 g żółtego sera Gouda MSM Mońki
- 1 pęczek świeżych, zielonych szparagów (ok. 1 kg)
- 2 łyżki masła
- 100g wędzonego, parzonego boczku

 

Przygotowanie: 

Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do letniej wody dodać cukier, drożdże i dokładnie wymieszać. Wlać roztwór do mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie, powoli wlewając oliwę, zarobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. Ponownie wyrobić i uformować trzy kulki. Pozostawić je do wyrośnięcia. Po podwojeniu ich wielkości, z każdej uformować placek, rozwałkować i położyć na blaszce do pieczenia. 
Szparagom odciąć twarde końcówki (ok. 3-4cm) i krótką chwilę poddusić na maśle. Ser zetrzeć na tarce na grubym oczku i posypać nim placki drożdżowe. Na wierzch wyłożyć plasterki boczku i podduszone szparagi. Upiec w temperaturze 300°C na złoty kolor. 
Smacznego!

Metoda przygotowania: 
pieczenie
Czas przygotowania: 
1 godz.
Gastrosfera1