Pizza z brokułami i sosem czosnkowym

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mąka - 1 kg
drożdże  - 30 g
letnia woda - 0,6 l
olej rzepakowy - 100 ml
cukier - 1 szczypta
sól - 1 łyżeczka

Przygotowanie: 

Składniki na sos:   - pomidory pelati krojone - 300ml - oregano - 1 łyżeczka - cukier - 1 łyżeczka - sól, pieprz do smaku   Składniki na pizzę:   ser żółty typu gouda - 200g - ser mozarella - 100g - ser pleśniowy typu rokpol - 100g                 - szynka wędzona parzona - 150g - brokuły świeże lub mrożone - 300g - oregano - sos czosnkowy Tarsmak        Wykonanie:   Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do wody dodać cukier, drożdże i dobrze wymieszać. Wlać roztwór do miski z  mąką i odstawić na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Powoli wlewając olej, zarobić elastyczne ciasto. Odstawić na 10 minut,  ponownie wyrobić i uformować kulki. Pozostawić do wyrośnięcia, uformować placki wielkości blaszek, podsypując mąką. Placki posmarować sosem pomidorowym, następnie rozłożyć starkowany ser żółty, pokrojoną w plasterki mozarellę i pokruszony rokpol. Na sery ułożyć plasterki szynki i brokuły ugotowane na półtwardo. Tak przygotowaną pizzę posypać oregano i  upiec w temp. 280 - 330 st.C. Po upieczeniu polać sosem czosnkowym Tarsmak.   Smacznego!

Czas przygotowania: 
1 godzina
Liczba porcji: 
4
Gastrosfera