Orzechówka

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

zielone, niedojrzałe orzechy włoskie - 4-5 szt.
wódka czysta (45°) - 1 l
cukier - 1 łyżka

Przygotowanie: 

Zielone, niedojrzałe orzechy włoskie, w których nie ukształtowała się jeszcze twarda skorupa, drobno pokroić, wsypać do szklanego naczynia. Zalać wódką, zakorkować i odstawić na 3 - 4 tygodnie (barwa płynu zmieni się na ciemnobrunatną). Następnie przez lejek z watą zlać płyn znad orzechów do innego naczynia, a pozostałe orzechy posypać cukrem i zostawić jeszcze na 1 - 2 tygodnie do rozpuszczenia cukru. Wytworzony syrop cukrowy przelać przez lejek z watą do naczynia z poprzednio zlanym ekstraktem, wymieszać i pozostawić do sklarowania. Sklarowaną wódkę przelać przez lejek z watą do butelek.

pysznie.pl