Likier kakaowy

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

naturalne kakao w proszku - 10 dag
spirytus (95°) – 3 szklanki (750 ml)
wanilia - 1/4 laski
cukier – 3,5 szklanki (75 dag )
woda – 2 szklanki (500 ml)
mleko - 2 łyżki

Przygotowanie: 

Kakao i drobno posiekaną wanilię wsypać do butelki i zalać spirytusem, szczelnie zamknąć. Odstawić na tydzień, codziennie wstrząsać. Następnie zlać płyn znad osadu do innej butelki przez lejek z watą. Do pozostałego osadu dolać niewielką ilość wody, wstrząsnąć
i pozostawić, gdy osad opadnie, zlać znad niego płyn przez lejek z watą do butelki z poprzednio odlanym ekstraktem spirytusowym. Powtórzyć wymywanie osadu wodą. Resztę wody zagrzać i rozpuścić w niej cukier. Roztwór cukru i ekstrakt kawowy wymieszać, wlać do niego 2 łyżki wrzącego mleka, wstrząsnąć i pozostawić jeszcze na tydzień do sklarowania. Klarowny płyn znad wytrąconego przez mleko osadu zlać przez lejek z watą do butelek, w których likier ma być przechowany.

pysznie.pl