Wysztafirowane polędwiczki po kujawsku

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 
  • polędwiczka wieprzowa firmy Gzella  2 średnie sztuki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej  2 łyżki
  • wino białe wytrawne  100ml
  • chrzan tarty  3 – 4 łyżki
  • śmietanka 18%  słodka    400ml
  • sól, cukier do smaku
  • jajka ugotowane na miękko    4 sztuki
  • szczypior 1  mały pęczek
Przygotowanie: 

Polędwiczki wieprzowe doprawić solą, pieprzem i odstawić na minimum godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć polędwiczki na złoty kolor z obu stron. Podlać winem i poddusić ok. 10 minut.
Chrzan połączyć ze śmietanką, doprawić do smaku solą i cukrem. Całość wlać na patelnię po polędwiczkach i zagotować.
Ugotowane na miękko jajka przekroić na pół na talerzu, tak aby żółtko się rozlało. Obok położyć pokrojone w grube plastry polędwiczki. Polać gorącym sosem chrzanowym i udekorować grubo pokrojonym szczypiorem.
Polędwiczki podawać z kluskami kujawskimi lub makaronem wstążki.
Smacznego!
 

Metoda przygotowania: 
smażenie
Czas przygotowania: 
30 minut
Liczba porcji: 
2
Redakcja