Szczecińskie paszteciki prostsze niż kiedykolwiek

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

- Pasztetowa z Borowikami firmy Gzella  2 szt.
- mąka pszenna   ½ kg
- mleko  250ml
- drożdże   30g
- cukier  1 płaska łyżeczka
- jajko  1 szt.
- żółtka jaj  2 szt.
- sól    ¼ łyżeczki
- masło 1 łyżka
- ser żółty  150g
- olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie: 

Z  letniego mleka, 100g mąki, drożdży i cukru zrobić zaczyn. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać resztę mąki, jajko, żółtka jaj, sól
i rozpuszczone masło. Ciasto dobrze wyrobić, przykryć i odstawić, żeby podwoiło swoją objętość.
W tym czasie przygotować farsz. Ser żółty zetrzeć na tarce na grubym oczku. Pasztetową podzielić na porcje i każdą obtoczyć w żółtym serze.
Z wyrośniętego ciasta drożdżowego odrywać nieduże kawałki, w dłoniach formować prostokątne placuszki. Na środek położyć pasztet z serem i szczelnie zawinąć. Pasztecik powinien mieć kształt walca.
Tak przygotowane paszteciki usmażyć na złoty kolor w rozgrzanym oleju.
Smacznego!
 

Metoda przygotowania: 
pieczenie
Czas przygotowania: 
1 godz.
Liczba porcji: 
4
Redakcja