Klopsiki cielęce w sosie z cytryny i majeranku

polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

•    480 g  mielonej cielęciny
•    4 g suszonego, mielonego majeranku
•    50 ml soku z cytryn Limmi
•    20 g  tartego sera typu parmezan
•    2 średniej wielkości jajka
•    10 g bułki tartej
•    60 g  mąki
•    olej roślinny
•    sól, pieprz
•    5 g oliwy z oliwek extra vergine Olitalia

Przygotowanie: 

Włóż mięso mielone do dużej miski. Wbij do niej także 2 jajka, dodaj parmezan i bułkę tartą. Wlej oliwę z oliwek oraz sok z cytryn Limmi, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Wszystkie składniki wymieszaj dobrze widelcem aż do otrzymania jednolitej masy. Uformuj klopsiki wielkości orzechów włoskich.
Uformowane klopsiki obtocz w mące. Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny, doprowadź do wysokiej temperatury (170 stopni Celsjusza). Smaż klopsiki na głębokim tłuszczu, dopóki osiągną złoty kolor z każdej strony. Wyjmij klopsiki z patelni i połóż na papierowych ręczniczkach kuchennych, aby odsączyć niepotrzebny tłuszcz.
Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami, ryżem lub ulubioną sałatką!

Metoda przygotowania: 
gotowanie
Czas przygotowania: 
1 godz.
Liczba porcji: 
5 - 6
flypr