Zrazy wołowe bite z jarzynami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mięso bez kości - 50 dag
tłuszczu - 4 dag
mąka - 2 łyżki
włoszczyzna - 50 dag
pieprz - kilka ziaren
ziele angielskie - kilka ziaren
śmietana - 1/2 szklanki
posiekany zielony koperek - 1 łyżeczka
lub zielona pietruszka
sól

Przygotowanie: 

Mięso wypłukać i pokroić w poprzek włókien. Każdy kawałek mięsa zbić tłuczkiem zwilżonym wodą, posolić i oprószyć mąką bezpośrednio przed smażeniem. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć zrazy z obu stron. Przełożyć do szerokiego garnka. Cebulę pokroić, zrumienić na tłuszczu pozostałym ze smażenia zrazów. Warzywa umyć, oczyścić, wypłukać, pokroić w grube słupki. Warzywa i podsmażoną cebulę włożyć do garnka z mięsem, Wszystko zalać wodą, dodać rozgniecione ziarna pieprzu i angielskiego ziela. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Uzupełniać wyparowaną wodę. Na koniec wsypać resztę mąki, wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą, dodać śmietanę, wymieszać.

pysznie.pl