Zrazy wołowe bite w sosie śmietanowym

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mięso bez kości - 60 dag
tłuszcz - 4 dag
mąka - 2 łyżki
cebula - 2 szt.
pieprz - kilka ziaren
ziele angielskie - kilka ziaren
śmietana - 1/2 szklanki
sól
posiekana zielona pietruszka - 1 łyżeczka

Przygotowanie: 

Mięso wypłukać i pokroić w poprzek włókien. Każdy kawałek mięsa zbić tłuczkiem zwilżonym wodą, posolić i oprószyć mąką bezpośrednio przed smażeniem. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć zrazy z obu stron. Przełożyć do szerokiego garnka. Cebulę pokroić, zrumienić na tłuszczu pozostałym ze smażenia zrazów i dodać do mięsa. Wszystko zalać wodą, dodać rozgniecione ziarna pieprzu i angielskiego ziela. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Uzupełniać wyparowaną wodę. Na koniec wsypać resztę mąki i zagotować. Doprawić do smaku solą, dodać śmietanę, wymieszać.
Podawać z ziemniakami, kaszą perłową, krakowską, surówką z warzyw.

pysznie.pl