Zrazy mielone z nadzieniem z grzybów

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mięso wieprzowe - 25 dag (łopatka)
cielęcina - 25 dag (łopatka)
czerstwa bułka - 5 dag
mleko – ok. 1/2 szklanki
jajko – 1 szt.
mąka - 3-4 łyżki
sól
tłuszcz -3 dag
śmietana - 1/2 szklanki
nadzienie:
czerstwa bułka - 5 dag
mleko – ok. 1/2 szklanki
suszone grzyby - 2 dag
cebula - 1 szt.
tłuszcz - 3 dag
sól, pieprz
zielony posiekany koperek i pietruszka - 1 łyżka

Przygotowanie: 

Grzyby wypłukać, ugotować i posiekać (wywaru nie wylewać). Bułkę namoczyć w mleku (razem do mięsa i do nadzienia), odcisnąć. Mięso wypłukać, pokroić na kawałki. Bułkę i mięso zemleć (połowę bułki zostawić do nadzienia). Do zmielonego mięsa dodać jajo, sól (1 płaska mała łyżeczka), pieprz do smaku, wyrobić starannie na jednolitą masę. Rękami zwilżonymi w wodzie formować spłaszczone kulki.
Przygotować nadzienie: Pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na tłuszczu cebulę. Utrzeć tłuszcz, dodać zmieloną bułkę, posiekane grzyby, podsmażoną cebulę, przyprawić do smaku solą, pieprzem, starannie wymieszać. Na przygotowane porcje mięsa nakładać na środek nadzienie, formować wałeczki (długości 6—7 cm, średnicy 3 cm), obtaczać w mące. Smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do garnka, polać wywarem z grzybów. Dusić pod przykryciem około 20—30 minut. Zrazy wyjąć, sos oprószyć resztą mąki, posolić, zagotować, wymieszać ze śmietaną. Zrazy włożyć ponownie do sosu, zagrzać.
Gotowe zrazy posypać pietruszką. Podawać z ziemniakami, kaszą perłową, gryczaną, kluseczkami i surówką z warzyw.
Zrazy można przygotować bez śmietany.

pysznie.pl