Wątróbka wieprzowa duszona

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

wątróbka wieprzowa - 60 dag
słonina - 6 dag
tłuszcz - 3 dag
mąka - 3 łyżki
śmietana - 1/2 szklanki
sól, pieprz
zielona posiekana pietruszka - 1 łyżeczka

Przygotowanie: 

Wątróbkę wypłukać, osączyć. Słoninę pokroić w słupki, długości 6 cm, średnicy 1/2 cm, oprószyć pieprzem. Wątróbkę naszpikować słoniną, oprószyć mąką. Zrumienić na mocno rozgrzanym tłuszczu z 2 stron. Włożyć do garnka i zalać wodą (1/2 szklanki), dusić około 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Gdy wątróbka jest już miękka dodać resztę mąki, posolić, zagotować, wymieszać ze śmietaną. Wątróbka powinna być wewnątrz lekko różowa. Podawać pokrojoną w plastry, polaną sosem i posypaną zieloną pietruszką z ziemniakami, gotowanymi jarzynami lub surówką z warzyw.

Wątróbkę można podawać również na zimno bez śmietany. Smaczna jest z chlebem.

pysznie.pl