Wątróbka cieląca po angielsku

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

wątróbka cielęca - 60 dag
mąka - 2 łyżki
cebula - 1 szt.
tłuszcz - 3 łyżki
masło - 3 łyżki
sól, pieprz

Przygotowanie: 

Wątróbkę opłukać, osączyć zdjąć błonę, usunąć żyły. Oprószyć pieprzem i mąką, włożyć na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Obsmażyć z obu stron, polewając często gorącym tłuszczem ze smażenia. Cebulę obrać, pokroić w krążki usmażyć. Zrumienioną wątróbkę dosmażyć na małym ogniu. Wątróbka powinna być wewnątrz różowa. Usmażoną wątróbkę, pokroić ostrym nożem w niezbyt cienkie plastry posypać usmażoną cebulą i polać sosem ze smażenia.
Podawać z ziemniakami i zieloną lub kiszoną kapustą albo surówką z warzyw.

pysznie.pl