Sztufada na zimno

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

wołowina - 1 kg (gruby, krótki kawałek)
czysta wódka - 1 kieliszek
goździki - 4-5 szt.
ziele angielskie - 5-6 ziarenek
majeranek - 1 łyżeczka
listek laurowy - 1 szt.
masło - 1 łyżeczka
smalec - 1 łyżeczka
sól
marynata:
czerwone wytrawne wino - 1 szklanka
sok z cytryny
(lub 1 szklanka octu winnego i 1 szklanka wody)
cebula - 2 szt.
ziele angielskie - 10 ziarenek
pieprz - 10 ziarenek
listki laurowe – 2 szt.

Przygotowanie: 

Przygotować marynatę: wino, sok z cytryny, cebule i przyprawy zagotować (zamiast wina i cytryny można wziąć 1 szklankę octu winnego i 1 szklankę wody), następnie przestudzić
Mięso mocno wygnieść ręką, ułożyć w kamiennym garnku, zalać marynatą, odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni, codziennie przekładać je na drugą stronę, aby się równo zamarynowało.
Mięso wyjąć z marynaty opłukać, osuszyć, natrzeć solą. Rozgrzać tłuszcz, mięso zrumienić ze wszystkich stron, posypać majerankiem, dodać przyprawy korzenne, skropić wódką, podlać kilkoma łyżkami wody. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu, często skrapiać przecedzoną marynatą.
Podawać na zimno, pokrojoną w cienkie plastry, z marynowanymi grzybkami, korniszonami lub ostrymi sosami.

pysznie.pl