Schab po warszawsku

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

schab z kością - 70-80 dag
pieczarki - 20 dag
orzechy włoskie bez łupin - 3 dag
olej - 4 dag
mąka - 2 łyżki
masło – 1-2 łyżki
tarty chrzan – 1-2 łyżki
żółtko - 1 szt.
sól, pieprz
gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie: 

Orzechy sparzyć, obrać ze skórki i posiekać. Pieczarki obrać, umyć, drobno pokroić i usmażyć na maśle. Schab umyć i oddzielić od kości. Z kości dokładnie wyciąć resztki mięsa. Wszystkie kawałki mięsa zemleć, wymieszać z pieczarkami, orzechami, chrzanem i żółtkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Schab naciąć wzdłuż, do środka włożyć nadzienie, następnie otwór zaszyć wyparzoną nicią lub mocno spiąć. Mięso posypać mąką i opiec na rozgrzanym oleju, przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 - 200°C. Piec 50-60 minut, od czasu do czasu skrapiając sosem. Upieczony schab, pokroić w plastry
Schab można podawać na zimno i na ciepło.

pysznie.pl