Schab pieczony z ziemniakami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

schab bez kości - 70 dag
tłuszcz - 5 dag
mąka - 1 łyżka
cebula - 2 szt.
sól
majeranek lub kminek - 1 dag
ziemniaki - 80 dag

Przygotowanie: 

Schab wypłukać, osączyć, oprószyć solą, mąką. Obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać tłuszczem ze smażenia i kilkoma łyżkami wody, włożyć pokrojoną cebulą. posypać majerankiem, wstawić do średnio gorącego piekarnika. Piec, często polewając sosem. Wyparowany sos uzupełniać wodą. Ziemniaki obrać, wypłukać posypać solą. Włożyć do prawie miękkiego schabu, często polewać tłuszczem. Miękki
schab i upieczone ziemniaki wyjąć. Mięso pokroić w plastry, całość polać sosem z cebulą. Podawać z kapustą kiszoną, słodką, czerwoną zasmażaną, z surówką z kapusty kiszonej, z sałatką z czerwonej kapusty itp.

pysznie.pl