Rolada ziemniaczana nadziana słoniną i przyprawami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

ziemniaki - 50 dag
mąka pszenna - 10 dag
mąka ziemniaczana - 5 dag
kasza manna - 5 dag
żółtka - 2 szt.
masło – 2 łyżki
słonina - 25 dag
cebula - 1 szt.
sól
posiekana pietruszka - 1 łyżka
majeranek - 1/2 łyżeczki

mąka
czysta serwetka
masło do smarowania
gruba nić
gałązki zielonej pietruszki

Przygotowanie: 

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić. Ugotować w posolonej wodzie, odlać i wystudzić. Przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do masy z ziemniaków dodać, mąki, kaszę manną, żółtka, roztopione masło i sól, zagnieść ciasto.
Słoninę pokrajać w kostkę i wysmażyć na patelni. Dodać drobno posiekaną cebulę i usmażyć na złoty kolor. Wsypać pietruszkę i majeranek.
Ciasto kartoflane wywałkować na posypanej mąką stolnicy, nadając mu kształt prostokąta. Posmarować nadzieniem, zwinąć od strony szerokiego brzegu w rulon. Serwetkę z materiału pokropić masłem i zawinąć w nią roladę. Końce zawiązać nicią, włożyć do gotującej posolonej wody. Gotować na małym ogniu ok. 15-20 minut. Wyjąć, zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie. Pokrajać na plastry, polać roztopionym masłem i przybrać gałązkami pietruszki. Można podawać z surówką z kiszonej kapusty.

pysznie.pl