Pieczeń wieprzowa z sosem chrzanowym

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

1,5 kg wieprzowiny10 dag słoniny10 dag masła1 łyżka cukru pudruSól, pieprzKilka ziarenek jałowcaSos chrzanowy Tarsmak

Przygotowanie: 

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć pieprzem, utłuczonymi jagodami jałowca i solą. Pozostawić na dwie godziny w chłodnym miejscu. Przed ułożeniem w brytfance owinąć cienkimi płatami słoniny, polać roztopionym masłem i wstawić do ciepłego piekarnika.

Kiedy słonina się przyrumieni, zsunąć ją z pieczeni, a mięso oprószyć cukrem pudrem (dzięki temu zabiegowi mięso skruszeje i pięknie się zarumieni). Pieczeń znakomicie smakuje z sosem chrzanowym.

 

Smacznego!

Czas przygotowania: 
nie wiem
Liczba porcji: 
nie wiem
Gastrosfera