Duszone żeberka

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

wieprzowe żeberka - 60 dag
cebula - 3 szt.
olej
ciemne piwo - 1/2 szklanki
mąka
sól, pieprz

Przygotowanie: 

Żeberka umyć, pokroić, posypać solą i pieprzem, oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć żeberka i przełożyć do rondla. Cebule obrać, pokroić, podsmażyć. Cebulę przełożyć do żeberek, wszystko zalać wodą, dusić pół godziny. Wlać piwo, dusić razem 15-20 minut (mięso musi być miękkie). Jedną łyżkę mąki wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody, dodać do mięsa, zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

pysznie.pl