Cynadry wołowe duszone

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

cynadry - 60 dag
cebula - 10 dag
tłuszcz - 4 dag
mąka - 2-3 łyżki
karmel - 2-3 łyżki
sól, pieprz
wino - 1 kieliszek
posiekana zielona pietruszka - 1 łyżeczka

Przygotowanie: 

Cynadry wypłukać, obrać, nadkroić, moczyć 1 godzinę w wodzie, obgotować. Następnie przekroić wzdłuż i pokroić w cienkie plastry, zalać wodą, aby je przykryła i nie soląc zagotować (z powierzchni wywaru zdjąć szumowiny). Cebulę pokroić w talarki, dodać do cynadrów wraz z tłuszczem i dusić pod przykryciem (około 1 1/2 godziny). Pod koniec duszenia oprószyć mąką, dodać pieprz (sos ma by średniej gęstości). Gdy cynadry są miękkie, zabarwić sos karmelem, wlać do niego kieliszek wina i lekko posolić.
Podawać posypane zieloną pietruszką, z kaszą perłową lub gryczaną.

pysznie.pl