Biała kiełbasa

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

chuda wieprzowina (łopatka) - 1,5 kg
tłusta wieprzowina (karkówka) - 1,5 kg
woda – 1,5 szklanki
czosnek - 3 ząbki
pieprz - 10 ziaren
ziele angielskie - 5 ziaren
sól - 2 łyżki
saletra - 1/2 łyżeczki
jelito cienkie

Przygotowanie: 

Rozgnieść lub zmielić ziarenka pieprzu i ziela angielskiego.
Mięso umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem. Chudą wieprzowinę
pokroić w drobną kostkę. Tłustą zemleć w maszynce do mięsa. Oba mięsa wymieszać razem, wlać wodę, dodać saletrę, pieprz i ziele, czosnek roztarty z 1 łyżką soli oraz pozostałą sól. Starannie wymieszać. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Następnie masę jeszcze raz dokładnie wyrobić.
Jelita dokładnie umyć i nałożyć na specjalną nakładkę w maszynce do mięsa. Mięso przez maszynkę wepchać do jelita, końce związać.
Kiełbasę powiesić i suszyć przez 24 godz. Następnie włożyć do wrzącej wody na 20 min, ale nie gotować i nie przykrywać wówczas nie popęka.
Pysznie smakuje z chrzanem lub żurkiem, ale można ją także zapiekać i dusić np. w piwie.

pysznie.pl