Mefarka

kuchnia żydowska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

młody bób - 50 dag
mielona wołowina - 70 dag
olej - 5 łyżek
sól, pieprz
roztarty tymianek - 1/2 łyżeczki
mieszanka korzenna –1,5 łyżeczki
(gałka muszkatołowa, cynamon, chilli, zmielone goździki)
jajka – 3 szt.
sok z 1/2 cytryny (dowolnie)

Przygotowanie: 

Bób wypłukać, zalać 1/2 szklanki wody i trzema łyżkami oleju, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, gotować na małym ogniu, aż warzywo będzie miękkie, dodać w razie potrzeby trochę wody.
Pozostały olej rozgrzać, włożyć mięso, smażyć przez 2-3 minuty na małym ogniu, wsypać mieszankę przypraw korzennych, sól, pieprz i tyle wody, aby przykryć mięso, dusić aż mięso będzie miękkie. Mięso wymieszać z bobem lekko rozgnieść widelcem. Wbić jaja i podgrzewać mieszając, aż jaja się zetną. Przełożyć do salaterki, pozostawić do wystygnięcia. Doprawić po wystygnięciu (ponieważ smak zmienia się z obniżeniem temperatury). Maferkę podawać pokropioną sokiem z cytryny na zimno.

pysznie.pl