Gołąbki z młodej kapusty

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 
  • młoda kapusta - 2 szt.
  • karkówka - 1,5 kg
  • ryż - 1 torebka
  • cebula - 4 szt.
  • mąka - 0,1 kg
  • masło - 0,25 kg
  • koncentrat pomidorowy - 1 słoiczek (190g)
  • gałka muszkatołowa - 1 gałka
  • sól - 3 łyżeczki
  • pieprz kolorowy - 1 łyżeczka
  • kostka rosołowa - 1 szt.
  • majeranek - 2 łyżeczki
  • tymianek - 2 łyżeczki
  • olej - 0,25 litra
  • ziemniaki młode - 0,7 kg
  • jajka - 2 szt.
  • śmietana 18% - 0,25 litra
Przygotowanie: 

Uwagi wstępne: Zalecam wykonywanie gołąbków sezonowo - tylko wtedy, gdy dostępna jest młoda kapusta. Używanie starej kapusty niesie ze sobą ryzyko przygotowania gołąbków w twardej "okładce" (rozwiązaniem jest o wiele dłuższe gotowanie kapusty na etapie zdejmowania liści). Zalecam zastosowanie metody pieczenia w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. Metoda duszenia gołąbków w garnku na palniku kuchenki jest związane z zabójczym ryzykiem przypalenia liści i gołąbków znajdujących się na spodzie garnka oraz nie-doduszenia gołąbków znajdujących się na wierzchu. Jeśli w grę wchodzi tylko duszenie gołąbków, to musi to być wykonane wyłącznie w szybkowarze, gdzie można zastosować technologię małego ognia. Podane ilości składników pozwolą na przygotowanie porcji dla 4 osób i zapewniam, że nie zabraknie na dokładkę. Domyślnie gołąbki z sosem pomidorowym związane są z tradycyjnymi ziemniakami. Ja proponuję lepsze rozwiązanie - ziemniaki cięte w grube plastry smażone a`la frytki w głębokim oleju na rumiany, pyszny dla języka i oczu kolor.   Przygotowanie:   A. Gołąbki Kapustę należy nabić na widelec w głąb i umieścić w dużym garnku z gotującą wodą. Następnie sukcesywnie należy zdejmować kolejne liście. Każdy kolejno zdejmowany liść wymaga kilka minut pobytu w lekko gotującej się wodzie aby uzyskać odpowiednią miękkość do przewidywanego zawijania. Nie muszę chyba dodawać instrukcji, że grubą żyłę na podstawie liścia należy odciąć. W tym samym czasie należy ugotować ryż - 1 torebka, 1 litr wody, trochę soli. Ryż powinien być ugotowany na moment przed stanem al dente, powinien być "w pół niedogotowany". Dzięki temu w przygotowanych gołąbkach ryż ten będzie wyraźnie widoczny a nie "rozgotowany". Grzyby suszone należy zalać w szklance letnią wodą i po 15 minutach pokroić na kawałki o rozmiarze około 1cm. Dwie cebule należy pokroić w grubą kostkę i usmażyć lekko na maśle (50g). Karkówkę należy zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Zamiast karkówki można użyć innego mięsa, należy jednak zwrócić uwagę na fakt, że użyte mięso nie może być chude. Wynikiem użycia chudego mięsa, jak np. schab będą "czerstwe" gołąbki. Mięso należy wymieszać z cebulą, grzybami (uwaga, spotkałem się z technologią zmielenia podsmażonej cebuli i grzybów w maszynce do mielenia, ale nie polecam takiego rozwiązania), z dwoma jajkami. Należy przyprawić mięso solą, pieprzem, gałką muszkatołową. (Opcja - można do tej mieszanki dodać suszone płatki papryki słodkiej) Mięso należy zawinąć w liście kapusty i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przekładając pozostałymi liśćmi kapusty. Pieczenie w temperaturze 150 st. C. przez 1,5 godziny.   B. Sos Dwie cebule należy skroić na drobniutką kostkę i usmażyć na maśle. Kostkę rosołową należy rozpuścić w szklance wrzątku. Do usmażonej cebuli należy dodać mąkę, rozmieszać, dodać szklankę bulionu i pogotować na lekkim ogniu przez 3 minuty. Następnie należy dodać koncentrat pomidorowy, pogotować 2 minuty. Następnie należy dodać śmietanę, dobrze wymieszać, zdjąć z ognia, dodać kilka okruchów gałki muszkatołowej, majeranek i tymianek i gotowe!   C. Ziemniaki Ziemniaki pokrojone w grube plastry należy smażyć w głębokim oleju przez około 15 minut.   Podsumowanie w czasie:Sugeruję następującą kolejność kroków w czasie:T1 Zakupy składnikówT1a Zakupy we własnym zakresie - 1 godzT1b Zakupy z żoną - do 3 godzT2 Wykonanie A gołąbki - pkt 1-7 1,5 godzT3 Wykonanie A gołąbki - pkt 8 1,5 godz (suma 3 godz)T4 Wykonanie B Sos - T3 - T4 - 0,5 godzT5 Wykonanie C Ziemniaki - T3 - T5 - 0,25 godz Pozdrawiam, smacznego!

Czas przygotowania: 
nie wiem
Liczba porcji: 
nie wiem
stasiu