Chili con carne

kuchnia meksykańska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 
  • mięso mielone wołowo-wieprzowe - 0,25 kg
  • cebula - 2 szt.
  • olej - 3 łyżki
  • woda - 1  szklanka
  • liść laurowy - 2 szt.
  • pomidory pelati krojone - 1 puszka (400 ml)
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • czosnek - 2 ząbki
  • sos sojowy - 2  łyżki
  • sos piri-piri Tarsmak - 2 łyżki
  • papryka słodka czerwona w proszku - 1  łyżka
  • fasola czerwona konserwowa - 1 puszka (400 ml)
  • kukurydza konserwowa - 1  puszka (400 ml)
  • sól, oregano do smaku
Przygotowanie: 

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy mięso, wodę i dokładnie mieszamy, żeby pozbyć się grudek mięsa. Do tego wrzucamy pomidory pelati,  liście laurowe i dusimy do miękkości ok. 45 minut. Po tym dodajemy  koncentrat pomidorowy, czosnek wyciśnięty przez praskę, sos sojowy,  sos piri-piri oraz  pozostałe przyprawy i jeszcze chwilę dusimy.  Na koniec wrzucamy odsączone z wody: fasolę i kukurydzę konserwową. Wszystko gotujemy. Zupę można podawać z łyżką gęstej kwaśnej śmietany położonej na wierzchu oraz tartym serem żółtym.   Smacznego!   Autor: Robert Muzyczka, Szef Kuchni w Dworze Korona Karkonoszy

Czas przygotowania: 
1 godzina
Liczba porcji: 
4
Gastrosfera