Żeberka w kapuście

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

żeberka - 60 dag poszatkowana kapusta - 60 dag cebula – 1 szt. koncentrat pomidorowy - 1 mała puszka (7 dag) miód (w płynie) – ok. 2-3 łyżeczki mąka - 4-5 łyżek sól, pieprz liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego kostka rosołowa (najlepiej rosół z kury z pietruszką i lubczykiem) tłuszcz do obsmażenia mięsa

Przygotowanie: 

Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na porcje. Wszystkie kawałki posmarować miodem, posolić i oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć mięso na złoty kolor. Cebulę pokroić i podsmażyć na tłuszczu, który pozostał ze smażenia żeberek. Kostkę rosołową rozpuścić we wrzącej wodzie i zalać kapustę, dodać liść laurowy, ziele angielskie i żeberka z cebulą (woda musi przykrywać mięso). Dusić 15-20 minut, do chwili gdy kapusta będzie miękka. Następnie mięso przełożyć do drugiego rondla, zalać płynem z kapusty, dusić, aż mięso będzie miękkie (ok. 50 minut). Do kapusty dodać koncentrat pomidorowy, miód oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Na koniec żeberka z sosem przełożyć do kapusty i jeszcze chwilę poddusić mieszając.

pysznie.pl