Patelnia pełna białka: ciecierzyca ze świeżą bazylią, dynią i boczkiem

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 
  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy marki Halina (ok. 250 g)
  • 200g ryżu brązowy Britta
  • 1/2 szklanki pomidorów koktajlowych
  • 2 szklanki pokrojonej dyni hokkaido
  • 2 puszki mleczka kokosowego (po ok. 400 g)
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 500 g szynki mielonej
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  •  szczypta ostrego chilli
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
Przygotowanie: 

1. Połącz jajko, szynkę mieloną, przyprawy (garam masalę, kumin, chilli). Dopraw solą, pieprzem. Dodaj starty czosnek, wymieszaj.
2. Uformuj małe kulki i smaż na niewielkim płomieniu.
3. Na drugiej patelni i zeszklij boczek, dodaj czosnek, smaż chwilkę, dodaj cebulę, zeszklij.
4. Dodaj 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, dodaj mleczko kokosowe, pomidory (pokrojone w ćwiartki), curry. Całość duś kilka minut, dodaj pulpeciki z pierwszej patelni, dopraw do smaku.
5. Posyp całość świeżą bazylią lub kolendrą.
6. Podawaj z ryżem brązowym Britta.

flypr