Obiad pełen energii - tortilla z kaszą gryczaną

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 
  • 1 opakowanie tortilli np. od Dan Cake
  • 2 woreczki kaszy gryczanej po 100g
  • żółta papryka
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka ostrej papryki
  • sól, pieprz, kolendra
Przygotowanie: 

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie w/g instrukcji na opakowaniu. Paprykę kroimy w kostkę, pomidorki na połówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy do niej dwa ząbki drobno posiekanego czosnku i delikatnie podsmażamy. Dodajemy pokrojone warzywa i całość dusimy 3 minuty. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kaszę, ostrą paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Patelnię stawiamy z powrotem na mały ogień i podsmażamy 5 minut cały czas mieszając. W tym czasie opiekamy tortille od Dan Cake. Możemy to zrobić w piekarniku – po uprzednim zwilżeniu placków wodą, aby stały się elastyczniejsze. Przekładamy tortille na talerz. Na każdą nakładamy kilka łyżek kaszy z warzywami i posypujemy kolendrą. Tortillę zawijamy i spinamy wykałaczką.

Smacznego!

Czas przygotowania: 
30 minut
Liczba porcji: 
4
Gastrosfera1