Masło orzechowo-sezamowe

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

300 g orzechów laskowych KRESTO
100 g sezamu KRESTO
40 ml oleju Rapso
sól

Przygotowanie: 
  1. Orzechy przesypujemy na suchą patelnię i prażymy do czasu, aż nabiorą delikatnego, brązowego koloru.  Cały czas potrząsamy patelnią, żeby nie przywarły.
  2. Sezam prażymy na suchej patelni do czasu bardzo delikatnego zarumienienia.
  3. Ostudzone orzechy, garstka po garstce pozbawiamy brązowej skórki, pocierając je dłońmi. Postępujemy tak ze wszystkimi orzechami.
  4. Obrane orzechy, sezam i olej przekładamy do blendera o dużej mocy i blendujemy na jednolity krem lub pozostawiając odrobinę niezmielonych kawałków.
  5. Solimy do smaku.
  6. Gotowe masło przekładamy do słoika, zakręcamy i przechowujemy do miesiąca w lodówce.

 

flypr