Kotleciki jaglane z bobem, pesto pietruszkowym i orzechami pekan

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

Składniki na kotleciki:

  • 300 g kaszy jaglanej
  • 500 g bobu Happy Frucht (waga przed obraniem)
  • 3 łyżki kaparów hiszpańskich Beach Flower
  • 4 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy (Rapso)
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

 
Składniki na dodatki:

  • mała kapusta czerwona
  • 1 laska cynamonu
  • olej rzepakowy (Rapso)
  • 300 ml cherry
  • 4 łyżki octu balsamicznego

 
Składniki na dodatki:

  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • olej rzepakowy Rapso
  • orzechy pecan Kresto
  • 10 g parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • otarta skórka z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

 
 

Przygotowanie: 

Wykonanie (kotleciki):
1. Kaszę ugotuj na sypko. Ostudź.
2.Bób obierz ze skórek. Ostudź, lekko pognieć widelcem.
3. Połącz kaszę z bobem, dodaj jajka, sól, pieprz oraz pokrojone kapary. Wyrób na jednolitą masę.
4. Formuj niewielkie kotleciki i smaż na średnim ogniu tak, aby nie przypiekły się za szybko.
 
Wykonanie (dodatki):
1. Kapustę posiekaj. Wrzuć na dużą patelnię, dodaj trochę oleju Rapso i smaż chwilę cały czas mieszając.
2. Dodaj do kapusty cynamon, cherry oraz ocet balsamiczny. Całość duś ok. 30 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem i ewentualnie ponownie octem balsamicznym.
 
Wykonanie (dodatki):
1. Czosnek obierz i wrzuć do blendera, natkę pokrój i też przełóż do blendera.
2. Parmezan, garść orzechów oraz otartą skórkę z cytryny zmiksuj wraz z pozostałymi składnikami dolewając oleju. Dodaj go tyle, aby uzyskać odpowiadającą Ci gęstość.
3. Podawaj w osobnym naczyniu i zamaczaj w nim kotleciki.
 

Metoda przygotowania: 
smażenie
flypr