Jajka po benedyktyńsku z sosem serowym

kuchnia francuska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

•             1 bagietka pszenna
•             1 łyżeczka oleju rzepakowego
•             2 plastry boczku wędzonego
•             1 mała cebula
•             masło
•             2 jajka
•             serek topiony kremowy MSM Mońki
•             100 ml śmietanki słodkiej 18%
•             ½ pęczka szczypiorku
•             sól i pieprz do smaku oraz szczypta kurkumy

Przygotowanie: 

Bagietkę rozciąć na pół i zrumienić na patelni lub w tosterze. Plastry boczku i cebulę pokrojoną w półkrążki podsmażyć na oleju na patelni.
Serek topiony i śmietankę połączyć, podgrzewając w rondelku na małym ogniu. Dodać kurkumę, oraz sól i pieprz do smaku.
Z folii spożywczej wyciąć kwadrat i na środku wysmarować go cienka warstwą masła. Tak przygotowaną folię umieścić w filiżance lub w małym słoiczku, nieposmarowaną stroną do dna. Do folii z masłem wybić jajko, zebrać rogi folii i związać nitką lub dratwą blisko jajka. Tak przygotowane jajko włożyć do rondelka z wrząca wodą i gotować na bardzo małym ogniu przez 3,5 minuty. Wykonać tę sama czynność z drugim jajkiem. Wyciągnąć z wody, rozciąć folię przy sznurku i wyłożyć jajka na tosty z podsmażonym boczkiem i cebulą. Polać gorącym sosem serowym i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego!

Gastrosfera1