Domowe masło z orzechami Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy!

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

Śmietanka 42% 200g (np. „Piątnica”)                3 szt.
- orzeszki ziemne                                                   100g (można użyć innych orzechów)
- miód płynny                                                         2 łyżki

Przygotowanie: 

Schłodzone śmietanki wlać do miski i ubijać je mikserem, aż do momentu wytrącenia się masła. Odcedzać na sicie wyłożonym gazą i odcisnąć maślankę. Gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.
Orzeszki ziemne zmielić w młynku do kawy, aż do momentu wytrącenia się oleju. Tak przygotowaną masę orzechową dodać do masła razem z miodem i dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy.
 
 

Czas przygotowania: 
30 minut
Liczba porcji: 
2
Redakcja