Bardzo francuskie paluchy serowe

kuchnia włoska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 
  • 1 rolka gotowego ciasta francuskiego                          
  • 1 jajko                                               
  • 100 g sera żółtego Gouda MSM Mońki   
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu                                  
  • papryka słodka w proszku            
Przygotowanie: 

KROK 1:
Arkusz ciasta rozwinąć i podzielić na dwie równe połowy. Jedną część posmarować roztrzepanym jajkiem. Żółty ser zetrzeć na grubym oczku.
 

KROK 2:
Posmarowaną jajkiem część ciasta posypać startym serem. Ser lekko przycisnąć do ciasta tak, aby się przykleił, a następnie przykryć całość drugą połową ciasta i też lekko przycisnąć.
 

KROK 3:
Tak przygotowane ciasto pokroić  w paski o szerokości 2 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, aby powstały „sprężynki”. Tak przygotowane paluchy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2-3 cm odstępy. Każdy koniec palucha przycisnąć do blaszki, żeby pozostały na swoim miejscu podczas pieczenia. Całość posypać sezamem  i papryką. Następnie piec w piekarniku w  temp. 200°C przez około 15 minut. Upieczone paluchy powinny być złociste i chrupiące. Można podawać je zarówno na ciepło jak i na zimno.
 
Smacznego!
 
 

Metoda przygotowania: 
pieczenie
Czas przygotowania: 
20 minut
Liczba porcji: 
5
Okoliczność: 
Przyjęcie
Gastrosfera1