Szybki tort pomarańczowy z żurawiną i lukrem

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 
  • gotowe spody tortowe jasne np. Dan Cake
  • likier pomarańczowy – 1/2 szklanki
  • woda – ¼ szklanki
  • sok z cytryny – 2 łyżka
  • konfitura żurawinowa – 2 słoiczki po 250 g
  • cukier puder – 100 g
  • woda do lukru   - 2 łyżki
  • żurawina świeża – do dekoracji
Przygotowanie: 

Likier pomarańczowy wymieszać z wodą i jedną łyżką soku z cytryny. Spody tortowe Dan Cake nasączyć powstałym ponczem i przełożyć cienkimi warstwami konfitury żurawinowej. W rondelku wymieszać cukier z wodą, łyżką soku z cytryny i powoli podgrzewać, aż powstanie jednolita masa. Tak powstałym lukrem polać tort i udekorować świeżą żurawiną.

Smacznego!

Czas przygotowania: 
20 minut
Liczba porcji: 
dużo
Okoliczność: 
Przyjęcie
Redakcja