Ptasie mleczko

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

śmietanka kremówka (30% lub 36%) - 1,2 lcytryna – 1/2 szt.pomarańcza -1 szt.cukier puder – 4 łyżki żelatyna – 8 łyżeczekbiałka - 5 szt.cukier waniliowy – 2 torebkipolewa czekoladowa lub czekolada – 2 tabliczkimasło do posmarowania formy

Przygotowanie: 

Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody, a gdy napęcznieje podgrzać, ale nie dopuścić do wrzenia, żeby się rozpuściła, przestudzić. Ubić białka na sztywną pianę, dodając stopniowo pod koniec ubijania cukier wanilinowy. Śmietankę ubić z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny i pomarańczy, połączyć z przestudzoną żelatyną oraz białkami, ostrożnie wymieszać.Płaską formę (najlepiej teflonową) wysmarować masłem lub wyłożyć folią aluminiową. Na nią przełożyć masę, łopatką lub szerokim nożem starannie wyrównać powierzchnię, schłodzić w lodówce (2-3 godziny). Stężałą masę wyjąć, pokroić ostrym nożem na prostokąty jednakowej wielkości.Do teflonowego rondelka wlać łyżkę wody, podgrzać, wrzucić połamaną czekoladę, mieszać aż się rozpuści. Pokrojone pianki zanurzać w letniej czekoladzie. Jeśli używamy polewy czekoladowej, należy ją rozpuścić w torebce w gorącej wodzie i dalej postępować jak z czekoladą. Układać na papierze pergaminowym, żeby ostygły.

Czas przygotowania: 
50 minut
Liczba porcji: 
8
pysznie.pl