Pavlova z brzoskwiniami i granatem

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

4 jajka L (w temp. pokojowej)
250 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
1 łyżka mąki/skrobi ziemniaczanej
szczypta soli
śmietana  36% (400 ml)
brzoskwinie w puszce Beach Flower
świeży owoc granatu

Przygotowanie: 

1. Piekarnik nagrzej do 130°C. Wyłóż na blaszkę papier do pieczenia i odrysuj okrąg o średnicy 19–20 cm.
2. Żółtka oddziel od białek. Białka wbij do misy miksera. Dodaj sól i ubijaj na sztywną masę.
3. Wymieszaj cukier z cukrem waniliowym.
4. Cały czas miksując dodawaj, co ok. 1 minutę cukier, łyżka po łyżce. Po ostatniej łyżce piana powinna być błyszcząca, a pod palcami nie powinno się wyczuwać cukru.
5. Pianę wyłóż na środek narysowanego okręgu i uformuj odpowiadający ci kształt. Należy jednak pamiętać, aby na górze pozostawić miejsce na bitą śmietanę. Umieść blaszkę w piekarniku i trzymaj w temp. 130°C przez 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temp. do 100°C i susz przez ok. 1 godzinę. Upieczoną pavlovą ostudź w lekko uchylonym piekarniku.
6. Owoce brzoskwini pokrój, owoc granatu obierz i wydobądź ziarenka.
7. Śmietanę ubij na  sztywno i wyłóż na wierzch ciasta.
8. Na sam koniec wyłóż owoce.
Smacznego!

flypr