Karmelowa Panna Cotta

kuchnia włoska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

- Śmietanka 36% „Piątnica                          250ml 
- Mleko Wiejskie 3,2% „Piątnica”               250ml
- żelatyna                                     3 płaskie łyżeczki
- cukier                                                            3 łyżki
- cukier z prawdziwą wanilią                  2 łyżeczki
 
Sos karmelowy:
 
- Śmietanka 36% „Piątnica”                        150ml
- cukier                                                           4 łyżki
- woda                                                            3 łyżki
- mleko                                                       

Przygotowanie: 

Wykonanie:
 
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na parę minut. Śmietankę i mleko połączyć w garnku, dodać oba cukry i doprowadzić do wrzenia. Dodać namoczoną żelatynę i dokładnie razem wymieszać. Następnie napowietrzyć całość mikserem lub blenderem i przelać do słoiczków. Wstawić do lodówki na parę godzin, aby Panna cotta stężała. W między czasie przygotować sos karmelowy.
W rondelku zalać cukier wodą i karmelizować na wolnym ogniu, aż do uzyskania złotego koloru. Dodać śmietankę i starannie mieszać, aż oba składniki połączą się w całość. Pod koniec dodawać stopniowo mleko dla uzyskania odpowiedniej gęstości.
Wystudzić i polać sosem karmelowym zimną Panna Cottę.
 
Smacznego!

Metoda przygotowania: 
gotowanie
Liczba porcji: 
5
Redakcja