Jabłka zapiekane w biszkopcie

kuchnia francuska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

jabłka – 5 szt.
masło - 3 dag
jajka - 2 szt.
cukier puder - 2 łyżki
mąka - 2 łyżki
herbatniki grubo pokruszone - 2 łyżki
woda - 2 łyżki
cukier puder do posypania
sok z cytryny

Przygotowanie: 

Blachę wysmarować dość grubo masłem, dno wysypać pokruszonymi herbatnikami. Obrać jabłka, przekroić na pół, wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne. Połówki jabłek posmarować sokiem z cytryny, ułożyć na przygotowanej blasze przekrojoną stroną do góry.
Żółtka utrzeć z cukrem i wodą. Z białek i szczypty soli ubić pianę. Ubite białka i mąkę dodawać (powoli) do żółtek z cukrem, delikatnie wymieszać. Na każdej połówce jabłka łyżką położyć ciasto i od razu wstawić do gorącego piekarnika. Piec, aż się lekko zarumienią. Gorący deser rozłożyć na talerzyki, posypać cukrem pudrem.

pysznie.pl