jabłka w cieście

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

jabłka (lekko kwaskowe) - 1 kgmąk - 150 gśmietana 18% (może być kwaśna) - 1 opakowaniejajka - 2 sztukiproszek do pieczenia - 1 opakowaniecukier waniliowy - 1 opakowaniebita śmietana (np. śnieżka) - 1 opakowaniecukier pudermleko - 150 mlolej - 0,5  litra

Przygotowanie: 

Do śmietany wbić jajka, dodać cukier waniliwy, proszek do pieczenia, mąkę, łyżkę oleju i całość dobrze wymieszać.

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w półksiężyce.

Olej rozgrzać.

Jabłka obtoczyć w mące, zanurzyć w cieście i smażyć na złocisty kolor.

Ciepłe jabłka posypać cukrem pudrem.

Podawać od razu, z dodatkiem bitej śmietany (przepis na opakowaniu).

Czas przygotowania: 
nie wiem
Liczba porcji: 
4
yamimo