Domowe trufle piernikowe Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

- Śmietanka 42% od OSM Piątnica           150ml        
- czekolada gorzka                                      2 szt.
- orzechy włoskie łuskane                          50g
- przyprawa piernikowa                              1 płaska łyżka
- rum                                                             50ml
- skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy
- kakao, wiórki kokosowe
- szczypta soli
 

Przygotowanie: 

Czekoladę rozpuścić w śmietance, podgrzewając na wolnym ogniu i często mieszając. Dodać szczyptę soli, startą na tarce na drobnym oczku skórkę pomarańczową oraz drobno posiekane orzechy włoskie. Dodać także przyprawę do pierników i rum. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki do czasu, aż masa mocno zgęstnieje. Zastygłą masę formować w kulki, a następnie obtaczać w kakao lub w wiórkach kokosowych.

Smacznego!
 

Czas przygotowania: 
1 godzina
Liczba porcji: 
dużo
Okoliczność: 
Święta
Redakcja