Wielkanocna strucla biszkoptowa z makiem i bakaliami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

Nadzienie

  • 400 g maku mielonego BackMit
  • 400 ml mleka
  • 200 g rodzynek Kresto
  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej Gold Pack
  • 100 g migdałów tartych BackMit
  • 100 g czereśni kandyzowanych Gold Pack
  • 1/2 szklanki cukru
  • olejek rumowy (kilka kropli)
  • 100 g masła
  • 1 łyżka oleju Rapso

Ciasto

  • 3/4 szklanki* mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju Rapso
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Lukier

  • 1 białko

 

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder

* 1 szklanka = 250 ml
 

Przygotowanie: 

1. Mleko zagotuj, dodaj cukier – wymieszaj. Do gotującego mleka dodaj mak (1 łyżkę maku odłóż na potem), bakalie, masło, aromat. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu aż mak wchłonie mleko. Odstaw do przestudzenia.
2. Oddziel białka od żółtek. Dodaj sól i ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo, w 3–4 porcjach cukier wymieszany z cukrem waniliowym, cały czas ubijając.
3. Dodaj żółtka, olej, zmiksuj.
4. Mąkę przesiej i dodaj do jajek, dokładnie wymieszaj.
5. Blachę (z wyposażenia kuchenki) wyściel papierem do pieczenia. Przełóż ciasto na całej blasze. Piecz w nagrzanym do 170°C przez 10–12 minut, do delikatnego zarumienienia.
6. Po wyciągnięciu blachy z ciastem z piekarnika przełóż je delikatnie na wilgotną ściereczkę. Najłatwiej to zrobić przykrywając ciasto ściereczką, i energicznie odwracając na stół.
7. Ostrożnie ściągnij papier i delikatnie, jeszcze gorące ciasto zroluj w roladę. Odstaw do przestudzenia.
8. Biszkopt rozwiń i wyłóż mak z bakaliami, zostawiając 1–2 cm ciasta na brzegach bez maku. Roladę ponownie zwiń, najlepiej przy pomocy ściereczki, na której leży ciasto.
9. Roladę zawiń ściśle w folię spożywczą i przełóż, najlepiej na noc do lodówki.
10. Przygotuj lukier. Białko delikatnie spień przy pomocy rózgi. Dodaj sok z cytryny oraz stopniowo, aż do uzyskania nam odpowiadającej gęstości lukier. Na koniec dodaj do niego łyżeczkę maku.
11. Roladę wyciągnij z lodówki, zdejmij folię, oblej lukrem, a na jej wierzch połóż kandyzowane czereśnie. 
 
Produkty z linii BackMit:
 
Tarte Orzechy włoskie marki BackMit
Masa netto: 200 g
Cena brutto: 9,59
Producent: VOG Polska Sp. z o.o.

Tarte Orzechy laskowe marki BackMit
Masa netto: 200 g
Cena brutto: 10,99
Producent: VOG Polska Sp. z o.o.
Tarte Migdały marki BackMit
Masa netto: 200 g
Cena brutto: 9,59 zł
Producent: VOG Polska Sp. z o.o.
 
Mak mielony marki BackMit
Masa netto: 200 g
Cena brutto 5,99 zł
Producent: VOG Polska Sp. z o.o.
 
 
Firma VOG Polska Sp. z o.o.  powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard (IFS) na poziomie wyższym.Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.
 
 
VOG Polska Sp. z o.o.
ul. Przemysłowa 8
96-100 Skierniewice
www.vog.pl

Metoda przygotowania: 
pieczenie
Czas przygotowania: 
50 minut
Liczba porcji: 
4
Okoliczność: 
Wielkanoc
flypr