Tarta ze śliwkami

kuchnia...
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mąka - 15 dag
masło - 10 dag
cukier puder - 5 łyżek
jajko - 1 szt.
sól - szczypta
śliwki - 30 dag
budyń śmietankowy - paczka
mleko - 1 szklanka
śmietana kremówka - 1 szklanka
rum (lub aromat rumowy) - 3 łyżki
cukier puder - 3 łyżki
posiekane orzeszki pistacjowe - 2 łyżki

Przygotowanie: 

Jajko utrzeć z masłem, cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodać mąkę, zagnieść ciasto. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12-15 minut w temperaturze 175°C.
Budyń wymieszać z 6 łyżkami mleka, cukrem pudrem i rumem. Pozostałe mleko zagotować, dodać budyń, wymieszać, ponownie zagotować. Zdjąć z ognia, przestudzić, wstawić do lodówki.
Śliwki umyć, wyjąć pestki, pokroić w cząstki. Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać ze schłodzonym budyniem.
Upieczone ciasto napełnić masą budyniową, na wierzchu ułożyć cząstki śliwek i pistacje.

pysznie.pl