Sernik z mandarynkami na kruchym spodzie

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

kruche ciasto
mąka - 30 dag
masło - 20 dag
cukier - 10 dag
żółtka - 3 szt.
sól - szczypta
masa
biały ser - 1 kg
miękkie masło - 12 dag
cukier - 15 dag
jajka - 4 szt.
białko – 1 szt.
cukier waniliowy
starta skórka z cytryny
kasza manna - 2 łyżki
mandarynki w zalewie – 1 puszka
cukier puder - 1 łyżka

Przygotowanie: 

Tortownicę posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować kruche ciasto: mąkę przesiać dodać szczyptę soli, na tarce zetrzeć zimne masło, wsypać cukier i dodać żółtka. Zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Masło z cukrem utrzeć na jednolitą masę, dodać żółtka, wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec wsypać cukier waniliowy. Ser zemleć. Do sera dodać skórkę z cytryny i kaszę manną. Wymieszać z masą maślaną, powoli dodawać pianę. Delikatnie mieszać.
Mandarynki osaczyć z zalewy.
Kruche ciasto rozwałkować, ułożyć w tortownicy. Uformować brzeg wysokości 4-5 cm.
Mandarynki podzielić na kawałki. Połowę masy serowej wyłożyć na ciasto, posypać kawałkami mandarynek i przykryć resztą masy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 70 minut w temperaturze 200°C . Upieczone ciasto pozostawić na kilka minut w wyłączonym piekarniku. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

pysznie.pl