Słodkie wianuszki

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mąka - 2 i 2/3 szklanki i
cukier - 1 szklanka
margaryna - 25 dag
żółtka - 3 szt.
rum - 3 łyżki
kakao - 1 łyżka
cynamon - 1/2 łyżeczki
mielone goździki - szczypta
masa marcepanowa - 10 dag
tłuszcz

Przygotowanie: 

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać startą na tarce zimną margarynę, żółtko i rum. Zagnieść ciasto. Następnie ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać cynamon, kakao i goździki, do drugiej części masę marcepanową. Odłożyć do lodówki na 30 minut. Ciasta podzielić na równe kawałki (wyjdzie około 70). Z każdego kawałka uformować cienki wałeczek długości około 15 cm. Zwijać po jednym jasnym i po jednym ciemnym wałeczku, tak aby powstał wianuszek. Układać na wyłożonej pergaminem blasze. Żółtka rozmącić z łyżką wody i posmarować ciastka. Piec 20 min w nagrzanym do 200°C piekarniku.

pysznie.pl