placek makowy z bakaliami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

MASA MAKOWA:mak - 1/2 kgcukier - 30 dagcukier waniliowymasło - 2 łyżkiolejek rumowy lub łyżka rumubiałka - 2 sztukistarte jabłkorodzynki - 5 dagsmażona skórka pomarańczowa - 2 łyżkigrubo pokrojone figi i daktyle - 1 łyżka CIASTO:mąka - 15 gadmasło - 15 dagcukier puder - 5 dagżółtko LUKIER:białko i 12,5 dag cukru pudru

Przygotowanie: 

MASA MAKOWA:

Mak sparzyć, odcedzić i utrzeć w donicy lub przekręcić przez maszynkę.

Dodać masło, cukier, cukier waniliowy.

Smażyć 20 minut.

Gdy mak nieco przestygnie, wymieszać z białkami i startym jabłkiem (odsączyć z jabłka sok).

Dodać rum lub kilka kropli aromatu.

 

SPÓD:

Składniki ciasta posiekać na stolnicy.

Połączyć.

Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.

Rozwałkować na grubość 1,5 cm.

Ciastem wyłożyć blachę.

Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220°C.

Wyjąć.

 

BIAŁY LUKIER:

białko ubić na sztywno z cukrem pudrem.

 

CIASTO:

Na podpieczone ciasto położyć gruba warstwę masy makowej.

Wyrównać.

Posypać rodzynkami, skórką pomarańczową, figami i daktylami.

Wstawić ponownie do piekarnika na 30 minut.

Ciepły placek przybrać lukrem.

 

Czas przygotowania: 
nie wiem
Liczba porcji: 
nie wiem
yamimo