Pikantno-słodkie ciasteczka z mini batonikami Daim i pieprzem cayenne

wloska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

100 g masła
1/3 szklanki białego cukru
1/2 szklanki brązowego cukru 
1 jajko
10 szt. mini batoników Daim 200 g (grubo posiekanych)
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie: 

Masło utrzeć do puszystości z cukrem białym i brązowym. Dodać jajko i po wymieszaniu – stopniowo dodać resztę składników. Powinna powstać jednolita masa. Dodać pokrojone batoniki Daim. Z ciasta formować kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Nie należy ich spłaszczać. Podczas pieczenia same "rozleją" się na boki. Ciastka piec w rozgrzanym do 190 °C piekarniku około 15-20 minut. Po tym czasie blachę wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut i ciasteczka przenieść na kratkę - do ostudzenia. Początkowo będą bardzo miękkie i delikatne, ale później stwardnieją.
Smacznego!
 

Metoda przygotowania: 
pieczenie
flypr