Mazurek z bakaliami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

kruche ciasto
mąka - 30 dag
masło lub margaryna - 20 dag
cukier puder - 10 dag
żółtka na twardo – 3 szt.
skórka z cytryny
nadzienie
bakalie - 50 dag (figi, daktyle, suszone morele i ananasy, kandyzowana skórka z pomarańczy, rodzynki, orzechy, migdały)
marmolada - 20 dag
polewa
masło - 7 dag
żółtko - 1 szt.
jajko – 1 szt.
cukier puder - 7 dag
cukier waniliowy
sok z 1/2 cytryny
zmielone migdały - 5 dag
tarta bułka - 3 dag

Przygotowanie: 

Mąkę przesiać, dodać masło (można zimne zetrzeć na tarce), wsypać cukier, skórkę z cytryny i żółtka, zagnieść ciasto. Uformować kulę owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Suszone owoce wypłukać, osączyć (rodzynki można namoczyć w rumie). Migdały i orzechy sparzyć, obrać ze skórki. Bakalie pokroić.
Przygotować formę do pieczenia (najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia). Ciasto rozwałkować i ułożyć w formie, ponakłówać widelcem. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec 10 minut w temperaturze 200°C.
Po upieczeniu na cieście rozsmarować cienką warstwę marmolady, na niej rozłożyć 3/4 części wymieszanych bakalii.
Przygotować polewę: żółtko i jajko wbić do miski, dodać cukier puder i cukier waniliowy, zmiksować na puszystą masę. Następnie dodać roztopione masło, sok z cytryny, tartą bułkę i zmielone migdały, wymieszać. Rozsmarować na cieście z bakaliami. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w temperaturze 180-200°C.
Upieczony mazurek, ozdobić resztą bakalii i kandyzowanymi owocami.

pysznie.pl